Δυσκοιλιότητα & διατροφή


1

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα πρόβλημα που σχεδόν όλους τους ανθρώπους θα τους απασχολήσει περιστασιακά. Συχνά η δυσκοιλιότητα είναι το αποτέλεσμα της κατανάλωσης ελάχιστων ινών. Επομένως, η επιλογή τροφίμων με περισσότερες ίνες για τη διατροφή σας είναι το απλό φυσικό φάρμακο.

 

Μούρα

Βατόμουρα, φράουλες, είναι παραδείγματα φρούτων που περιέχουν καλή ποσότητα ινών. Έχουν λίγες θερμίδες, επομένως μπορείτε να καταναλώσετε μεγάλο μπολ μούρων, να τα ρίξετε στο πρωινό με τα δημητριακά σας ή να τα αναμείξετε με τις τηγανίτες.

 

 Ποπ κορν

Το ποπ κορν είναι δημητριακό ολικής άλεσης και η αύξηση των δημητριακών στη διατροφή είναι αποτελεσματικό φάρμακο κατά της δυσκοιλιότητας. Είναι χαμηλό σε λιπαρά και με αυτό μπορείτε να εντάξετε περισσότερες ίνες στη διατροφή σας, ιδιαίτερα αν αιτία της δυσκοιλιότητας είναι η έλλειψη ινών. Ωστόσο αν τα ενισχύσετε με αλάτι και βούτυρο αφαιρείτε μερικά οφέλη. Επιλέξτε μια υγιεινή ποικιλία ή ποπ κορν που γίνεται στα μικροκύματα.

 

 Φασόλια

Τα φασόλια μπορούν να παράσχουν διπλάσιες ίνες σε σχέση με τα περισσότερα λαχανικά και αν τα τρώτε τακτικά θα απομακρύνετε τη δυσκοιλιότητα.

Μπορούν να αποτελέσουν μέρος της σαλάτας σας, να τα μαγειρέψετε στην κατσαρόλα ή να τα προσθέσετε σε ζυμαρικά.

 

 Αποξηραμένα φρούτα

Είναι ακόμα μια πηγή διατροφικών ινών που δρα ως φάρμακο κατά της δυσκοιλιότητας. Τα δαμάσκηνα, ιδιαίτερα, είναι σπουδαία, καθώς όχι μόνο περιέχουν ίνες αλλά και σορβιτόλη που είναι φυσικό καθαρτικό. ‘Οπως οι ίνες, η σορβιτόλη είναι είδος υδατάνθρακα και έχει μοριακή δομή παρόμοια με της ζάχαρης. Οι ίνες δεν χωνεύονται και συγκρατούν το νερό, καθώς περνά από το στομάχι και η διαδικασία αυτή βοηθά στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας.

 

Ψωμί ολικής άλεσης

Είτε σε σάντουιτς είτε σε γεύμα, το ψωμί που τρώτε θα πρέπει να είναι ολικής άλεσης για να κρατήσει μακριά τη δυσκοιλιότητα. Είναι χαμηλό σε λιπαρά και έχει υψηλά επίπεδα ινών και πολύπλοκων υδατανθράκων.

 

 Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι πολύ καλή πηγή ινών. Είναι επίσης καλή πηγή θρεπτικών ουσιών ενώ έχει λίγες θερμίδες. Το μαγείρεμα μπορεί να μειώσει το περιεχόμενο σε ίνες. Η καλύτερη μέθοδος είναι ο ατμός και το ψήσιμο. Πριν σερβίρετε, βάλτε μικρή ποσότητα ελαιόλαδου, αλατιού και πιπεριού.

 

 Ξηροί καρποί

Αποτελούν ακόμα μια πηγή ινών. Μεταξύ των καλύτερων είναι τα φιστίκια και τα καρύδια. Να προσέχετε πόσα καταναλώνετε επειδή είναι πυκνά σε θερμίδες. Ανοίξτε το χέρι σας σε χούφτα και γεμίστε μόνο το μέρος της παλάμης.

 

Ψητές πατάτες

Μια μέτρια ψητή πατάτα με τη φλούδα παρέχει 3,8 γρ. ινών στη μάχη σας κατά της δυσκοιλιότητας. Το βράσιμο και το λιώσιμο της πατάτας με τη φλούδα είναι ακόμα ένας καλός τρόπος να τη σερβίρετε. Αποφύγετε τις τηγανιτές πατάτες καθώς έχουν υψηλά λιπαρά.

 

Δημητριακά πρωινού

Υπάρχουν υπέροχα δημητριακά υψηλά σε ίνες. Επιλέξτε ένα δημητριακό που έχει τουλάχιστον 5 γρ. ίνες ανά μερίδα. Αν το αγαπημένο σας δεν έχει πολλές ίνες, προσθέστε δικές σας, όπως λιναρόσπορο στην κορυφή.

 

2

 

 

 

 

 

 

 

1

 

© 2016 Fashion All Rights Reserved.